, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka REGISZTRÁCIÓ   BEJELENTKEZÉS
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka 0 db
0 Ft
kasszához
 
 
:: :: ::

Szonár szakkifejezések

 

 

Összegyűjtöttük a Humminbird halradarokkal kapcsolatos szakkifejezéseket, remélve, hogy ezt átolvasva megkönnyítjük a halradar választást. Íme!



 

Sonár szakkifejezések

Kimeneti teljesítmény: az adó által a vízbe kibocsátott energia mennyisége, amely vagy „RMS” (Root Mean Square=a görbe gyökének átlagos négyzete) vagy „peak to peak” (csúcs a csúcshoz) módszerrel mérhető. Mindkét módszer hibátlan, fontos a készülékek összehasonlításánál, hogy a készülékek ugyanazon módon kerültek bemérésre, mivel a P-T-P mérési eredmények 8x nagyobbak mint az RMS módszeré. Egy magasabb kimeneti teljesítmény esetén a sonár szignál a tengeri növényzetet illetve a termikus rétegeket könnyebben át tudja hatolni, nagyobb mélységeket tud elérni és zavaró hatások ellenére effektívebben tud dolgozni.

Rálátási szög: az összes LCD képernyőhöz tartozó tulajdonság, amely az oldalról történő rálátást karakterizálja. Nagyobb rálátási szögek jobbak, de a képernyő az oldalról történő rálátásnál is jól olvasható marad.

A képernyő képfrissítési rátája: a másodpercenként leadott és fogadott sonár szignálok száma. Egy magasabb frissítési ráta több információ kijelzését jelenti és egy részletesebb képet mutat a vízmederről, a halakról és más tárgyakról. Sok Humminbird készülék az egy-frekvenciás üzemmódban 40 x másodpercenkénti frissítési rátával rendelkezik. A hang terjedési sebességével szemben határértékek léteznek a vízfelszíne alatt, 15 méternél nagyobb mélységek esetében csökken a frissítési ráta is. Sekélyebb vizekben (3 méternél sekélyebb) 60 x másodpercenkénti ráta is elérhető.

Képernyőstop: a diagram illetve a kép mozgását állítja meg, így az ekhók alapos megtekintésére nyílik lehetőség.

Fekete vízmeder: a vízmeder alatti területeket a képernyőn feketén jelenít meg. Néhány halász ezt a kijelzési módszert helyezik előnyben, mivel nagyobb a kontraszt és a kép áttekinthetőbb, viszont a vízmeder típusa (kemény vagy puha) nem ismerhető fel.

A vízmeder keménysége: a vízfenék sűrűsége (típusa), amely legtöbbször az ekhók erősségéből levezethetők. Különböző vízmeder keménységek az ekhók különböző vastagságával kerülnek kijelzésre. Kemény talaj keskeny és fekete vonalként, puha vízfenék vastag és világosabb sávként kerül megjelenítésre. Gondoljon arra, hogy hirtelen süllyedő vízmeder a puha talajhoz hasonlóan kerül kijelzésre.

A vízfenék kontúrja: a vízfenék talajának profilja, amely a változó mélységeknek köszönhetően a képernyőn mint diagram jelenik meg.

dB különbözeti pont: a szabványos küszöbérték, amelynél a sonár sugárszöge mérésre kerül és „@-10dB” vagy „@-3dB” módján kerül megnevezésre. Egy kisebb különbözeti pont használata („nagyobb” számok negatív előjellel) azt jelenti, hogy a méréshez kevésbé erős szignálok kerülnek használatra.

Decibel: a hangnyomás mértékegysége vagy az ekhók intenzitása.

DualBeam PLUS®: Az Ön Humminbird készüléke egyidejűleg két sonár adósugarat használ és a két adó által kialakuló ekhókat vagy egymásra vetítve vagy külön egymás mellett jelzi ki, de az adók ekhóit egyenként is megjelenítheti a teljes képernyőn.
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Echolotadó: a hajótestén kerül felszerelésre és a vízzel direkt kapcsolatban van. Az adó elektromos energiát hangimpulzusokká alakít át egy sonár sugárkéve kialakításához. Az adó egy vagy több piezoelektromos lapokkal rendelkezik, amelyek kismértékben kitágulnak és így hangimpulzusokat alakítanak ki. Ez a készülék a másik irányba is működik, a visszavert hangimpulzusokat fogadja és elektromos energiává átalakítja. Ezt az elektromos energiát, szignált dolgozza fel és jelzi ki a képernyőn a sonár készülék. Különböző echolotadók kaphatók a beszerelési módtól függően, mint pl. a hajófaron vagy az elektromos motoron történő beszerelés, stb. Hummunbird fejlett technológiájú adóberendezéseket ajánl, számos készülék  több piezoelektromos elemekkel van ellátva speciális formájú adósugarak kialakításához. Így Ön egy kiváló készülékkel rendelkezik a halak felkutatásához és fogásához. Ekhószétválasztás: két egymáshoz közeli ekhót szétválasztása, hogy a halradar ezeket mint két egymástól egyértelműen különböző szignálként jelezze ki (pl. két szorosan egymás mellett  úszó hal, vagy egy a különböző vízalatti struktúrákhoz közeli hal). A Humminbird halradar készülékek egy sekélyebb vízmélységnél, 30 méterig, egy nagyon jó ekhószétválasztó tulajdonsággal rendelkeznek, mégpedig 6,5 cm. Az ekhók szétválasztása a növekvő mélység esetében egyre rosszabbodik, mivel a mélyebbre történő behatoláshoz szélesebb impulzusokra van szükség.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valós halsarlók: Az Ön Humminbird készüléke az extrém érzékeny és 60 fokos adósugárral rendelkező DualBeam PLUS® sonár vevőnek köszönhetően valós halsarlókat jelenít meg, mesterségesen előállított halsarlóval illetve különböző szimbólumokkal szemben.

Valós sonár: ez a Humminbird® technológia lehetővé teszi az Ön számára az RTS ablak jobb szélén egy részletes képet arról, ami pillanatnyilag az Ön hajója alatt található. Egy különösen gyors adatfrissítésnek (gyors impulzus és ping váltakozás) köszönhetően a változásokra egy gyors reakció lehetséges. Az RTS menün belül beállíthatja, hogy az egész sonár képet vagy csak egy keskeny sávot, amely változó szürke árnyalatú sávokkal az ekhók erősségét jelzi, kíván látni.

A beállítások memóriája: az Ön által létrehozott beállítások a készülék határozatlan hosszú időre történő lekapcsolásának esetében is megőrzésre kerülnek.

Érzékenység: ennek beállításával több vagy kevesebb részletek jelennek meg a képernyőn. Egy magasabb felbontáshoz vezető érzékenyebb beállítás zavaros vízben illetve sok hordalék esetében ajánlott, de nehézségekkel jár az ekhók felismerésénél. A másik oldalon egy alacsony érzékenység esetében esetleg fontos ekhók nem jelennek meg a kijelzőn.

Hal-ID+: egy különleges Szoftver alkalmazásával képes a sonár ekhókat értelmezni és megállapítani, hogy az objektum egy hal. Ha az objektum ekhója a nagyon szigorúan kiválasztott feltételeknek megfelel, akkor egy halszimbólum és a mélysége jelenik meg. A DualBeam és a DualBeam PLUS® készülékek esetében a keskeny 200 kHz frekvenciájú sugarak által felismert halak satírozott halszimbólumként és a széles 83 kHz frekvenciájú sugárkéve által felismertek halkontúra formában kerülnek kijelzésre.
Halsarlók: egy ábra, amely a sonár sugárban történő mozgás által jön létre. A sarló forma úgy jön létre, hogy a mozgás által a tárgy a sugárkévéhez először közeledik és utána rögtön távolodik. Tehát a tárgy mért távolsága a sugárkéve szélein nagyobb mint középen.

 

Halsarló: Ha a hal-ID+ kikapcsolva van, akkor a készülék az ekhókat abban a formában jelzi ki ahogyan vételre kerülnek. Ezek az ekhók gyakran (hal-)sarlók formájában kerülnek kijelzésre és valószínűleg halakat mutatnak. Az adó és a hal közötti távolság nyílásszöge az adósugárba való belépéskor növekszik, az elhagyásakor csökken, így jön létre a sarló formájú kijelzés. A sarló formája a hajó sebességétől, a diagram sebességétől és a hal helyzetétől függ.

 

 

Halszimbólum: kijelzésre kerül, ha az ekhó valószínűleg egy haltól származik.

Frekvencia: a hanghullám másodpercenkénti rezgése. Egy halradar tipikus frekvenciája 200 kHz, amely egy jó teljesítményt nyújt a változó körülmények között. Más frekvenciák segítségével ugyan mélyebbre tudna hatolni, de egy rosszabb felbontást kapna eredményként. Magasabb frekvenciák alacsonyabb vízmélység esetén egy jobb felbontást nyújtanak. Humminbird több különböző frekvenciát alkalmaz, amelyek a különböző feltételekhez igazodnak.

FSTN képernyő: F ilm S uper T wist N ematic rendszerű képernyők a fekete és kontraszterős pixelek által ismertek.

Tárgyak/objektumok/struktúrák: minden a vízmeder közelében található objektum, amely a halakat vonzza. Ezekhez tartoznak meredek vízmeder, dombok, nyílások, kiálló objektumok, mint pl. farönkök, bokrok és más vízalatti tárgyak mint pl. zátonyok, elsüllyedt hajók maradványai. A Humminbird készülékek ezeket a tárgyakat nagy felbontással és nagy felületen jelzik ki, ami a halászok számára nagyon kedvező.

Az összkép frissítése: egy terület változtatás alkalmával a Humminbird készülék képernyőjén az összkép az új terület képére vált át. Ezen tulajdonság nélkül csak az újból bejövő sonár adatok kerülnének kijelzésre és korábbi terület adatai csak egymás után tolódnának le a képernyőről.

Sebesség: a hajó haladási sebessége. Két sebességet lehet megállapítani: a vízmederhez illetve a vízhez viszonyított sebesség. A vízmederhez viszonyított sebességet a GPS készülékkel lehet mérni, a vízhez viszonyított sebességet egy a hőmérséklet/sebességmérőn található kis lapátkerék segítségével, az utóbbi a hajótest alatt áramló víz sebessége. A két sebesség különbözik egymástól, ha a vízben áramlások, örvények találhatók. A vízhez viszonyított sebesség elsősorban a vontatóhálóval dolgozó halászok számára fontos, mivel ez a háló merülési mélységét befolyásolja. A vízmederhez viszonyított sebesség a navigáció számára ideális, mivel a pontos érkezési időpontokat ki lehet számítani. Humminbird készülékek mindkét sebességet ki tudják jelezni.

Diagramsebesség: (az ekhótérkép mozgása) a felhasználó által beállított sebesség, amellyel a kijelzett ekhók által kialakult diagram a képernyőn tovább vándorol. Egy gyorsabb beállítás esetén a kijelzőn több pings (hangimpulzusok) jelennek meg és részletesebb a kép, de ezek az információk gyorsabban is haladnak a képernyőn. Egy lassabb beállításnál a kijelzett ekhókat hosszabb időn át figyelheti meg, de a részletek kevésbé láthatók. A legjobb beállítás a személyek megszokásaitól függ.

Szürke árnyalatok: a változó szürke árnyalatokkal az ekhók változó erőssége kerül kijelzésre, amely ezeknek az intuitív értelmezését teszi lehetővé. A hagyományos módszer alapján a legerősebb szignálok feketén, a gyengébbek mindig világosabbá váló szürke árnyalatokkal kerülnek kijelzésre.

Nagyméretű számok: ebben a nézetben a vízmeder profilját láthatja és a távolból történő jobb leolvashatóság kedvéért a digitális adatokat nagyméretű számok segítségével jelzi ki a képernyő. Különösen, ha gyorsan halad illetve távolról kell az adatokat ellenőriznie, akkor nagyon értékes ez a funkció. Egy beépített sebességmérő esetében a napi mérföldszámláló adatai is megjelennek.

Háttérvilágítás: beállítható képernyő megvilágítás az éjszakai használat megkönnyítéséhez.

Impulzus szélessége (hosszúsága): a sonár szignál vízbe történő kisugárzásának az időtartama. Rövid impulzusok az ekhók élesebb elválasztásához vezetnek, de nagy mélységekbe nem tudnak behatolni, hosszabb impulzusok mélyebbre hatolnak, de egy rosszabb ekhófelbontást eredményeznek. Az Ön Humminbird halradar készüléke változtatja az impulzusok hosszúságát olyan módon, hogy a mélység és visszhang szétválasztása az adott feltételeknek megfelelően optimálásra kerülnek.

Interferenciák/zavaró visszhangok: nem kívánt, kívülről érkező hanghullámok, amelyek a sonár optimális működését zavarják. Zavaró ekhók a képernyő egész felületén elosztott „pontok”, amelyek különböző okokból jöttek létre. Elektromágneses hullámok (elektromotorok, vízpumpák, UKW adó/vevőberendezések) egyenletes pontozott minta formájában jelennek meg. Az elektromos zavaró elemeket az elektromos berendezések szelektív ki- és bekapcsolásától megkülönböztetheti. Sokszor a vezetékek más úton történő lefektetése vagy egy különálló áramszolgáltatóra való rákötés megoldja a problémákat. A hidrodinámikus zavarások (levegőbuborékok, a hajótest illetve csavar által létrehozott örvények) rendszertelen elosztású pontokkal hívják fel magukra a figyelmet és általában a hajó sebességével vannak összefüggésben. Az érzékelő helyes beépítése a hidromechanikus zavaró effekteket kizárhatja. A „zajszűrő” fejezetben tanácsokat talál a helyes beépítéshez.

Légbuborékok: a hajócsavar és a hajó sebessége által kerülnek kialakulásra.

A maximális mélység menü: a felhasználó által a készülék mélységre vonatkozó teljesítményét maximálja. Sok Humminbird készülék képes egy széles mélység skálában (akár 750 méterig) dolgozni, aminek köszönhetően bizonyos körülmények között a készülék majdnem a teljes mélységebe „tekint”. Ez viszont a hanghullám vízben történő terjedési sebessége miatt egy lassabb adatfeldolgozáshoz vezet, mivel a készüléknek az ekhók megérkezésére tovább kell várnia. A maximális mélység kisebb értékű beállításánál a készülék csak a meghatározott mélységig „tekint”, amely viszont a gyorsabb feldolgozást eredményezi. Ez egy fontos tényező mindazok számára, akik a mély vízben csak a felső rétegekben kívánnak horgászni illetve halászni.

Felszíni áramlások: zavaró visszhangok a sonár szignálok visszaverődéséből adódnak, amelyeket apró, a vízfelületének közelében található tárgyak, mint algák és légbuborékok okozhatnak. A sós vízben több zavaró ekhók léteznek mint az édesvízben, mivel az állandó szélmozgás illetve hullámzás a vizet légbuborékokkal keveri. Extrém körülmények között létezik az a lehetőség, hogy Ön a „felszíni zavaróhatások” menüpont alatt a gyári beállítást megváltoztassa a zavarások csökkentésének érdekében.

A sugárkéve nyitási szöge: a sugárkéve nyitási szöge egy –10dB differencia figyelembe vételével.

Személyesen beállítható digitális kijelzés: lehetőséget ad Önnek a sonár nézetben kijelzett digitális adatok kiválasztásához.

Pixel: a képernyőn található képpontok, vertikálisan és horizontálisan összeszámolva; a képernyő minőségét jellemző adat. A halradarok esetében az összám kevésbé fontos, inkább a vertikális pixel fontos.

Side Imaging Sonar:
SI – Side Imaging Sonar rövidítése, mely az oldalsó képek megjelenítésére szolgáló berendezés, 2x 455 kHz/86o –10dB mellett és további 2 x 600 kHz/72o HDSI – nagyfelbontású oldalirányú képkivetítés esetén. Ezzel az eljárással közel fotóminőségű víz alatti képeket kaphatunk. A víz alatti területek ilyen magas hatékonyságú feltérképezése mellett olyan horgászati eredményeket érhet el, amelyekről eddig nem is álmodhatott! Két, oldalirányban lesugárzó jeltapogató vizsgálja rendkívül vékony rétegekben az altalajt, hogy ez a rendkívül éles kép létrejöhessen. Az eredmény magáért beszél. A két letapogató 70 méteres mélységig dolgozik, s együttesen ca. 45 méteres mélységig érnek el. A rendszer kiegészül a Dual Beam Plus jeladó-kúppal, hogy a mély rétegek 2-dimenziós képeiről se kelljen lemondani. Az oldalirányú letapogatásnak köszönhetően nagy, széles területek tapogathatóak le, s a klasszikus Dual Beam Plusz rendszerrel.

 

A: hajópozíció
B: vízoszlop
C: talaj oldalnézet
D: sík terület
E: emelkedő
F: lejtő
G: fekvő fatörzs árnyékkal
H: álló fa árnyékkal

QuadraBeam®: a vízmeder részletes kijelzéséhez 4 sonár sugár konfigurációja kerül felhasználásra, QuadraBeam® a DualBeam PLUS® konfigurációt használja fel, hogy merőlegesen lefelé „láthasson” és két kiegészítő adósugarat a jobb- illetve baloldalra való „tekintéshez „. Ezzel a kombinációval egy 90 fokos körzetet tud felfedezni és megállapítani, hogy a hajó melyik oldalán találhatók halak illetve tárgyak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyors beszerelés: a tartószerkezet az Ön Humminbird készülékének egy gombnyomással történő egyszerű ki- és gyors beszerelését teszi lehetővé. Az összes vezeték a tartószerkezetbe kerül beépítésre, így további kábelcsatlakozásokra nincs szükség. Ezenkívül a tartószerkezet a készülék 90 fokos behajtását és 360 fokos forgatását teszi lehetővé.


Sonár sugarak/sugárkéve: egy kéve formájú ultrahangsugár, amely az ultrahang vízben történő terjedéséből áll össze.

Adóberendezés: az adó és a vevő a sonár rendszer egymásra behangolt készülékrészei, amelyek a sonár szignálokat kisugarazzák illetve fogadják és az érzékelővel együtt dolgoznak.
Humminbird adóberendezések egy extrém magas impulzus/ping frekvencia leadására képesek, másodpercenként 60 impulzus, és a kimeneteli teljesítményüket sok különböző mélységekhez és adottságokhoz igazíthatják. Ezenkívül az adóberendezések magas precizitású impulzusok kiadására képesek, amelyek a magasfokú ekhószétválasztáshoz szükségesek. A Humminbird készülékek nagyon érzékenyek, de csak egy szűk frekvenciasávon belül az idegen források zavaró szignálainak kiszűréséhez. Ezenkívül egy széles dinamikus hatáskörrel rendelkeznek és így az erős szignálok mellett a nagyon gyengék vételére is alkalmasak, anélkül, hogy az erősek a gyengéket eltakarják.

Rögtöni képfrissítés: annyit jelent, hogy a megváltozott paraméterek (érzékenység, vízmedernézet, hatáskör, stb.) megadása után az összes korábbi adat a változásoknak megfelelően kerülnek kijelzésre, nem csak a változtatás után feljegyzett adatok. Ez egy különbség a hagyományos működési módszerrel szemben, ahol csak az új ekhók kerülnek a változtatásoknak megfelelően kijelzésre. A rögtöni képfrissítés a képernyő pontosabb és finomabb beállításához vezet, mivel a felhasználó a változtatásait az egész sonográfon láthatja. A képernyő megállításával a felhasználó a sok különböző változtatásokat gyorsabban és egyszerűbben ismerheti fel.

Sonár: a SONAR a következő angol kifejezés rövidítése: SO (hang) & Navigation & Rangig
(távolságmérés) és vízalatti precíziós hangimpulzusokat használ a különböző vízalatti objektumok távolságának és tulajdonságainak meghatározásához. A távolság azért állapítható meg, mivel a hanghullámok sebessége a vízben nem változik és a visszhang beérkezéséig eltelt idő mérésre kerül. Mivel a hanghullám a vízben gyorsan terjed, így a sonár gyorsan dolgozik és a költség a teljesítményhez képest kedvező. A szabadidős és a professzionális körökben a halradaroknál és a mélységmérésnél sonár technológia szolgáltatja az alapokat.

Sonár echók felerősítése: a Humminbird készülékek speciális tulajdonsága, amely a sonár adó/vevőberendezések érzékenységének és az intelligens szoftver kombinációjának köszönhető. Ez olyan módon jelentkezik, hogy a vízben minden, ami a halász számára fontos lehet, mint pl. csalihalak, halak, termokline, hínár, tárgyak és sok minden más kijelzésre kerül.

Struktúr-ID: a Humminbird készülék tulajdonsága, a sonár ekhókat a tradicionális szürke árnyalatokban kijelezni.

Napi mérföldszámláló: a képernyőn kimutatja az eltelt utazási időt, az átlagsebességet és a megtett távolságot és  az aktiválásához a bemeneti adatokra van szükség. A napi mérföldszámláló („triplog”) a „nagy számok – nézet” esetében jelenik meg és a triplog menüben visszaállítható nullára.

Hőmérséklet riadó: a felhasználó által beállítható funkció, a beállított hőmérséklet elérésekor riaszt.

Termokline (a rétegek közötti hőmérséklet ugrások): egymástól jelentősen különböző hőmérséklettel rendelkező rétegek, amely a különböző sűrűségnek köszönhetően visszhangokat eredményeznek. Ezek a rétegek a képernyőn tipikus módon összefüggő és előrehaladó sávként kerülnek kijelzésre. A termokline a horgászok és halászok számara nagyon fontos, mivel a halak az ideális hőmérsékletet és oxigén tartalmat keresik, így vagy direkt a termokline felett vagy alatt találhatók.

Mélység riadó: a felhasználó által beállítható riasztás, amely a beállított érték elérésekor illetve alatta maradás esetén megszólal.

Fordított szürke árnyalatok: megfordítja a kijelzett képet, az erős ekhók fehér, a gyengébb ekhók egyre sötétebb színben kerülnek kijelzésre. Ugyan kevésbe intuitív, de a kép élesebbnek és az érzékenység jobbnak tűnik, mivel gyengébb visszhangok jobban láthatók. Fordított szürke árnyalatok elsősorban tiszta víz esetében előnyösek. Zavaros víz mint sok zavaró ekhók kerül kijelzésre.

Eltakart terület: a sonár sugár azon része, amelyek a vízmeder fővisszhangjai után ekrül vételre, így a vízfenék közelében található tárgyak és halak esetleg ebbe rétegbe esnek és így nem láthatók. Rendkívül pontos adósugarak, mint pl. a Humminbird 20 fokos sugara az jóval kisebb eltakart területtel rendelkeznek mint a széles sávú sonár adósugarak.

Vertikális pixel: több pixel=jobb felbontás, amely különösen a nagy mélységek esetében fontos: a képernyő vertikális tengelye mutatja a mélységet, ez azt jelenti, hogy magasabb pixel a mélységről megjelenő kép felbontását javítják, a horizontális tengely az időt jeleníti meg és ezek az időadatok a a hajó sebességének és sonár beállításának  függvényében jelentősen változhatnak. Az Ön Humminbird készülékénél különösen a vertikális pixel került optimálásra.

Fehér vonalak: a Humminbird készülék azon tulajdonságát jelenti, amely által a készülék a legerősebb sonár ekhókat egy világos szürke árnyalatban emeli ki.


WideSide®: azt az üzemmódot nevezzük így, amely esetében egy WideSide® adóberendezés kerül felhasználásra, amely két oldalra (jobbra illetve balra) és lefelé irányított adósugarakkal dolgozik. Az adó jobbra illetve balra irányuló sugara elsősorban a partszakaszok mentén és a vízfelszín közelében található halak és tárgyak keresésében hasznosak. A lefelé irányított adósugár a hajó alatt található vízmeder mélységéről ad felvilágosítást.

X-Press® menü: megmutatja Önnek a leggyakrabban használt menüpontokat egy ablakban és egy billentyű használatával. Az X-Press® menü pontjai mindig a felhasznált nézettel összefüggésben vannak és így a használt nézethez tartozó logikus menülehetőségeket mutatja.

Időben változtatható erősítő: a szoftver egyik tulajdonsága, amely a sonár ekhóit dolgozza fel olyan formában, hogy az egyenlő nagyságú objektumok (pl. halak) a képernyőn ugyanabban a nagyságban kerülnek kijelzésre. Minden jó minőségű sonár készüléknek egy ilyen erősítővel kell rendelkeznie.

Zoom: a vízmederben található tárgyak felnagyított kijelzésére koncentrál. A jobb felbontásnak és a nagyításnak köszönhetően a különböző tárgyak közelében található halakat jobban és gyorsabban felismerheti. A zoom nézet alkalmazásánál az egész terület képét a jobb oldalon, a felnagyított képet a bal oldalon láthatja. Az Ön Humminbird készülékénél egy gombnyomással a sonár nézetről a zoom nézetre kapcsolhat, a körülményesebb menüpontok használata nélkül.

Zoom, vízmeder kizárása: a jobb felbontás érdekében a vízmeder fölött található kis területre koncentrált kijelzés. A normális zoom nézettel ellentétben a vízmeder itt a különböző mélységek ellenére a képernyő ugyanazon részén kerül kijelzésre. Így a vízmeder kontúrja kiegyenesítésre kerül, de a vízfenék közelében található halak jobban észlelhetők. Ezt a lehetőséget sok tengeri horgász nagyra becsüli és kihasználja.
 
Másod-/mellék- echók: egy kifejezés az első visszhang alatt található második ekhó megnevezéséhez (vízmeder kontúrja/alapvonal) – ha a visszavert hanghullám a vízfelszíne által újra a mélységbe visszatükrözésre kerül, akkor alakul ki a másodekhó. Másodekhók sekély vízmeder és kemény vízmeder esetében fordulnak gyakran elő. Bizonyos körülmények között egy harmadik ekhó is kialakulhat. Ezeknek a másodekhóknak a segítségével információkat kap a vízfenék állapotáról. Kemény vízmeder egy erős, puha medertalaj gyenge vagy nem észlelhető másodekhókat vernek vissza. A másodekhót a készülék érzékenységének a beállításához is felhasználható.


GPS és navigációs szakkifejezések

Sodródási riasztás: megszólal, ha a hajó az útvonalhoz beállított megengedett eltérést túllépi.

Érkezési riasztás: egy hangszignál, amely megszólal, ha a hajó a célponthoz megérkezett illetve attól előre meghatározott rövid távolságra található.

Szoros menetirány: a hajó hosszanti tengelye és az északi irány közötti szög. Szél, hullámok és áramlások hatására a szoros menetirány a mozgási iránytól eltérhet. (a vízmederhez viszonyított menetirány, kijavított irány).

Differenciált GPS: a Pentagon GPS rendszerének feljavításának érdekében a parti állomásokról korrektúrszignálok kerülnek kisugárzásra, amelyek a GPS készülékre felszerelt differenciál vevőberendezés által fogadásra kerülnek. Ez a rendszer lassan a WAAS & EGNOS (műhold támogatás) által leváltásra kerül.

Távolság: a nagy körű távolság a pillanatnyi és a következő útvonalpont pozíciója között.

Regisztrálási idő: a GPS-vevőkészülék számára szükséges idő egy pozíció 3 műhold segítségével történő meghatározásához. A Humminbird GPS készülékek egy nagyon rövid regisztrálási idővel rendelkeznek (egy perc alatt), ezáltal gyorsan útra kelhet.

Fix típus: megmutatja, hogy a GPS készülék 2D vagy 3D Fix-kijelzéssel dolgozik. A 2D Fix kijelzéshez, szélességi és hosszúsági fok, csak 3 műholdra van szükség, a 3D Fix kijelzéshez, szélességi és hosszúsági fok illetve magasság, 4 vagy több műholdra van szükség.

Becsült pozíciós eltérés: a becsült pontatlanság a GPS által kijelzett pozícióknál, amely a műhold pozíciójából, a szignál erősségéből és más faktorokból erednek.

A vízmederhez viszonyított sebesség: a hajó sebessége a Föld koordinációs hálózatához viszonyítva (szélességi és hosszúsági fok). A hajó vízhez viszonyított sebesség megállapításánál egy lapátkerékkel a  víz áramlása kerül mérésre. Ez a sebesség az áramlásoktól és az útiránytól függően változik. A vízmederhez viszonyított sebesség a navigációhoz az optimális érték.

GPS: A G lobal P ositioning S ystem lerövidítése, egy műholdak támogatásával működő navigációs készülék. Minden egyes műhold másodpercenkét egy kódolt szignált ad le. Az Ön GPS készüléke befogadja a látható műholdak szignáljait. Az időkülönbségből kiindulva meghatározza a GPS készülék a különböző műholdak távolságát.

Magasság: tengerészeti magasságként kerül mérésre és a GPS készülék által kerül kijelzésre.

Hidegindítás: egy bekapcsolási mód, amikor a készüléknem rendelkezik ismert kiindulási pozícióval, tehát hosszabb kikapcsolt állapot után az első bekapcsolás. A hidegindítás néhány percig is eltarthat.

Térképészeti dátum: a mindenkori a térkép kiméréséhez felhasznált térképészeti vonatkozási rendszer (pl.: WGS 84) kerül ilyen módon megnevezésre. Mivel a Föld nem szabályos gömbalakú, így különböző matematikai megközelítési módszerek léteznek a koordinátarendszer Földre történő és átviteléhez, ez a fordított irányba is érvényes. Pontatlanságok elkerülése érdekében fontos a GPS által kiértékelt adatok térképre történő átírásánál a térképészeti dátumra figyelni és a GPS beállítását adott esetben változtatni. Majdnem mindegyik elektronikus térképrendszer a papírtérképekhez hasonlóan a WGS 84 rendszert alkalmazza, így a GPS átállítása nem szükséges.

A vízmederhez viszonyított menetirány: a hajó északi pólushoz viszonyított haladási iránya, a ténylegesen megtett útvonal (nem szabad a követendő menetiránnyal összetéveszteni – a hajótest tengelye és az északi irány közötti szög).

Menetirány (TRK): az egyik útvonalponttól a másikhoz történő irányvétel, a földrajzi északi irányhoz viszonyítva fokban kerül kijelzésre.
Letérés a megadott útvonalról: a megadott útvonalról való letéréskor egy riasztó szignál kerül kijelzésre.

Riasztás az útvonalról történő letéréskor: ez egy hangszignál, amely megszólal, ha a hajó a megadott útvonalat egy előre meghatározott távolsággal (10 és 1000 méter között állítható be) eltávolodik.

Mágneses északi pólus (félrevezető): a mágneses északi pólusra vonatkozik; helyi félrevezetés esetenként 10 fokot is jelenthet a tényleges északi pólushoz (irányadó) képest.

MMC: M ulti M edia C ard – a térképek, útvonalpontok, útvonalak, nyomvonalak stb. elektronikus tárolására szolgál. MMC modulok nagy szilárdságú elektronikus tároló modulok, de nincsenek vízmentesen felépítve. Ezek a modulok egy kártyaolvasó segítségével a számítógépen is használhatók.
A pillanatnyi pozíció: a képernyőn egy hajó szimbólumával kerül kijelzésre, ha a hajó mozgásban van, nyugalmi állapotban egy kör szimbóluma látható.

Irányba vétel: a célponthoz vezető irány, az északi irányhoz viszonyítva fokokban kerül megadásra.

Plotter: egy készülék, amely a pillanatnyi pozíciót, a nyomvonalakat, az útvonalpontokat és az útvonalakat mutatja, de a térképet nem jelzi ki.

Az irányadó északi pólus: ezalatt a tényleges északi pólust értjük (földrajzi, nem a mágneses északi pólust) mint irányadó pozíció, így nincsenek helyi különbségek. A legtöbb GPS készülékek alapbeállítás általában az „irányadó” északi pólus, az Ön Humminbird készülékénél kiválasztható a „mágneses” és az „irányadó” északi pólus beállítása.

Útvonal: az egyes útvonal pontok meghatározott sorrendben történő összekötése, hogy az út az kiinduló és a célpont között egyértelműen meghatározható legyen. Az útvonalak a gyakran használt utaknál kerülnek felhasználásra, mivel az útvonal választása egyszerűbb az egyes pontok állandó kiválasztásánál, ha ugyanazt az utat kívánja használni. Az útvonalak kiindulási és célpontból illetve a közöttük található útvonalpontokból állnak és mindkét irányba felhasználhatók , a navigáció bármelyik útvonalpontnál kezdődhet.

SD: S ecure D igital, egy gyakorlatilag az MMC-vel megegyező formátum, de nagyobb tárolási kapacitással rendelkezik, gyorsabban dolgozik és az illegális másolatok ellen biztonsági intézkedések kerültek beépítésre.

Plotter a tengerészeti térképhez: egy navigációs berendezés, amely a pillanatnyi pozíciót, nyomvonalat, útvonalpontokat és útvonalakat egy térképen jelzi ki. Az összes tengerészeti plotter egyben egy menetirányt jelző plotter. Minden egyes Humminbird GPS-combo egyben egy tengerészeti plotter.

Selectve availability: „SA” egy a Pentagon által bekapcsolható zavaró adás, amely a GPS készülékek pontos működését zavarja. Bekapcsolt „SA” esetén az idő 95%-ban a pontosság 100 méternél jobb, kikapcsolt állapotnál 45 méternél jobb. Pillanatnyilag kikapcsolt állapotban található az „SA”, de a pentagon fenntartja a jogot az „SA” bekapcsolására.

Nyomvonal: elmentet pontok sorozata, amelyekkel a hajó által megtett útvonal kerül meghatározásra. Ezek a pontok rendszeres időközönként kerülnek mentésre. A nyomvonalak nagyon hasznosak, így látható melyik ponton volt a hajó és pontosan vissza lehet oda térni.

Kereső hálózat: ez a Humminbird készülék speciális funkciója, amely az útvonal egyes pontjaira egy precíz vonatkoztatási hálózatot vetít. Ezt a hálózatot a vontatóhálóval történő halászat optimálásához használjak, ha egy bizonyos terület hiánytalanul illetve gazdaságosan kihasználásra kerüljön. A kereső hálózat felbontása a térkép felnagyításával és lekicsinyítésével változtatható meg. A kereső hálózat elforgatható, amivel a hajó menetiránya a hullám- és széljáráshoz optimálisan igazodhat.

Time to go: (TTG) a maradék előrelátható utazási időtartam, a vízmederhez viszonyított sebesség és a célhoz mért távolságból számolja ki a készülék.

UTC: U niversal T ime C oordinated (a korábbi GMT-Greenwich-time) a navigálás folyamán használt univerzális világidő. A helyes időzóna beállításához a Humminbird készülék menüjében található „helyi időzóna” pont alatt keresse ki a megfelelő időzónát.

WAAS: W die A rea A ugmentation S system: egy rendszer, amely a GPS készülékek által történő pozíciómeghatározás eredményeit az USA felett keringő műholdak segítségével optimálja. A műholdak által kisugárzott javító szignálok az Ön Humminbird készüléke által automatikusan vételre kerülnek, ha az Ön hajója a műhold által lefedett területen található. A WAAS rendszer az idő 955-ban 3 méteres pontosságra javítja fel a mérési eredményeket. Ehhez hasonló rendszerek az EGNOS Európában és a MSAS Japánban.

Útvonalpontok: egy elektronikusan tárolt érdekes hely pozíciója (szélességi és hosszúsági fok). Ez lehet egy bója, egy stég , egy halászhely vagy egy más pont, amelyet Ön úti célként kíván kiválasztani. Az útvonalpontokat Ön elnevezheti és egy szimbólumot tud hozzárendelni. A mélység, a dátum és idő mindig automatikusan mentésre kerül.

Az útvonalpontot körbefogni: ezzel a funkcióval az útvonalpont körül precíz körök kerülnek kijelzésre, amelyek a hajó útvonalponthoz viszonyított pozíciójának leolvasását és figyelését megkönnyíti. Különösen olyan területeken történő halászatkor van segítségére, ahol sok vízalatti akadályok találhatók. Egy rövid rápillantással megállapíthatja, hogy a megadott útvonalponttól milyen messzire sodródott el.

 
Kapcsolat   Online áruház   Hasznos Linkek   Linkfelhő
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka +36 70 325 6986 (H-P: 9-16 óráig)
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka info@hajo-felszereles.hu
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Ship Shop
Hajófelszerelés, Hajósbolt
  Honlapkészítés Budapest HW Online
Weboldal készítés
Keresőoptimalizálás
2014 Copyright ©
 
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Kapcsolat
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Szállítási és Vásárlási Feltételek
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka A.SZ.F
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Impresszum
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Letöltések
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Adatkezelési Tájékoztató 
 
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Termékek A-Z
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Kategórialista
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka GY.I.K.
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Katalógus 2017
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Vásárlás cikkszám alapján
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Videógaléria
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Hírek
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Regisztráció
  HAJÓFELSZERELÉS HUMMINBIRD halradar elektromos motor csónakmotor Hajó-felszerelés katalógus Hajó felszerelés MINN KOTA elektromos motorok hajó alkatrész Hajó CSÓNAK Hajóápolás Hajó és csónakkiegészítők Gumicsónak Orrsugár kormányzás


, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka    , Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka    , Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka    , Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka