, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka REGISZTRÁCIÓ   BEJELENTKEZÉS
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka 0 db
0 Ft
kasszához
 
 
:: :: ::

Milyen iránytűt válasszunk

Iránytű

 

 

 

Iránytűket sok cég gyárt ilyen-olyan sikerrel, de a legsikeresebb a Ritchie csapat.
Ebben a cikkben kompletten bemutatjuk az iránytűt és használati útmutatóját, reméljük nagy segítség lesz az iránytűválasztásban!



 

 

Az iránytűkupola
A RITCHIE iránytűk kupolája lehetővé teszi az iránytűrózsa zavarmentes forgását és a hajó dőlésének, borulásának és rázkódásának a csillapító folyadékban történő semlegesítését minimális nyugtalanság mellett. A kupola a beosztás tiszta és pontos nagyítását teszi lehetővé. RITCHIE termékek kupolái az iránytűink részére egy egyedülálló, átlátszó high-tech-polimerből kerülnek gyártásra. Az anyag olyan módon kerül kialakításra, hogy a hajszálrepedések és szilánkok a napsugárzás zavaró hatásától védve legyenek és extrém hőmérséklet ingadozások ellenére se károsodjanak tovább.

Gyűrűk és alátétgyűrűk

Iránytű

Nagyon fontos, az iránytű teljes konstrukcióját olyan módon leszigetelni, hogy nedvesség a belső térbe ne tudjon behatolni. A RICHTIE-alátétgyűrű egy speciális keverékből készül, amely a csillapító folyadékkal nem lép kémiai reakcióba. A gyűrűk különleges erősségű műanyagból, alumíniumból vagy géppel megmunkált bronzból készülnek.
Kardánfelfüggesztés
Minden egyes RITCHIE iránytű olyan módon kerül gyártásra, hogy a felfüggesztés mindig normál módon működik, a hajó dőlésére és ingadozására nem reagálva. A legtöbb iránytű esetében a leggyakrabban a kardánfelfüggesztés kerül alkalmazásra a fenti fontos funkció biztosítására. RITCHIE viszont a beosztás szerkezetét egy tengelyrendszerbe ágyazza, amely az iránytű tartályát megosztja. A kardángyűrűk és hornyok különlegesen könnyű alumíniumból kerülnek formálásra és rugókkal ellátott sárgarézcsapokkal kerülnek rögzítésre. Egy sárgarézből készült ellensúly tartja az egész rendszert egyensúlyban.

Kiegyenlítés
A menetiránytól való eltérés akkor alakul ki, ha a hajó fedélzetén található tárgyak az iránytű mágnesét a föld mágneses mezőjének vonzerejével szemben befolyásolják. Ezen hatások legtöbbször nagyobb mennyiségű vas, motor, elektromotor, elektronikus hangszórók mágnesei, elemek, elektronikus készülékek, mágneses fordulatszámlálók, motorszabályozók, kormánykerekek és elektronikus berendezések által alakulnak ki.
Minden RITCHIE iránytű, amely hajók fedélzetén kerül alkalmazásra és ahol a zavaró hatások fellépnek, egy beépített kiegyenlítéssel rendelkeznek és az ezekhez tartozó használati útmutatással kerülnek kiszállításra.
A kiegyenlítők (kompenzátorok) nem interaktív mágnesek, amelyek a megfelelő beállítás mellet kiegyenlítő feladatot látnak el és az iránytű eltéréseit kijavítva.

Folyékony csillapítás & görgőmembrán
A RITCHIE iránytűk nyugodt mozgását a folyadékon alapuló csillapítás és a görgő diafragma erősíti. Amíg a csillapítók a nyugtalan mozgás kihatásait vezetik le a csillapító folyadékra, addig a diafragma a folyadéknak lehetőséget ad a hőmérséklet illetve nyomás ingadozásának megfelelően kitágulni vagy zsugorodni légbuborékok kialakulása nélkül.

Iránytűszekrény és burkolat
A RITCHIE iránytűk szekrénye maximális védelmet és szilárd beépítettséget nyújtanak a belső alkatrészeknek. Sárgarézből és ellenálló, üvegszállal megerősített modern polimer műanyagból készülnek.

Az iránytű rózsájának leolvasása
A Ritchie skála minden esetben speciális nagy betűkkel és számjegyekkel illetve egy könnyen felismerhető 5 fokos felosztással kerül kiszállításra. A számok és a skála finom felosztása lehetővé teszik, hogy a kapitány, a kormányos vagy a navigátor egy vagy két fokos pontossággal  irányítson és egy biztos menetirányt tartson. Sok modell több színben kerül kivitelezésre, amelyekből választani lehet. Globemaster skálák már 2 fokos felosztásban is szállíthatók.

RITCHIE iránytűrózsa és skála
A mért értékek leolvasható méretben kerülnek megadásra. Az iránytű skálák 1  7/8 és 6 colos (4,76 és 15,24 cm) közötti méretben kaphatóak. Sok modell esetében egy sík vagy egy kúpalakú rózsa közül választhat. Egy sík és kúpalakú rózsa kombinációjából kialakult modell is rendelkezésre áll egyes Voyager-, Helmsman- és Navigator-modellek esetében.

Directive Force (főerő) mágnes
RITCHIE iránytűk csak jó minőségű „Gauß“ mágnesekkel kerülnek legyártásra, melyek mágneses mezőjének ereje kiegyensúlyozott és minden iránytűmodell esetében a skála beosztásával és konfigurációjával egyeztetve került kialakításra. Ezek a kiegyensúlyozott nagy erősségű mágnesek a képességeiknek megfelelően a mágneses északi irányt keresik és páronként minden skála alsó oldalán kerülnek beépítésre. Ez egy előnyös pontosságot és az iránytű gyors és zavartalan működését biztosítja.

„PowerDamp“ – magas csillapítási teljesítmény
Minden RITCHIE skála olyan módon lett felépítve, hogy egy nyugodt, zavartalan teljesítmény és egy egyszerű leolvasás biztosítva legyen. A sík iránytűrózsák a RITCHIE átfordulástól védett Power-Damp-rendszerével és könnyű csillapítójával vannak kiegészítve, amely a skála átfordulását és ugrását akadályozzák meg magas sebesség és nyugtalan vízjárás esetében. A kúp alakú rózsák úgy vannak formálva, hogy ezek azonos módon a PowerDamp teljesítményt biztosítják.


 
Forgócsap és drágakőcsapágy
Az összes RITCHIE iránytű egy edzett acélból készült forgócsappal és egy háromszorosan csiszolt zafír csapággyal van felszerelve. Ez a forgócsap és a drágakő géppel kerül megmunkálásra és mikroszkóppal kiigazításra, így a skála zavartalan mozgása és egy gyors kijelzés a legrosszabb körülmények között is lehetséges. A RITCHIE iránytűben nem található műanyag forgócsap vagy csapágy.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ:

Figyelem!
Útmutató a felszereléshez, kalibráláshoz, és karbantartáshoz
minden RA-93, S-53, V-57, V-527 és V-537 Ritchie iránytűmodellhez

Minden mágneses iránytű védtelen az őket érő mágneses behatásokra. A felhasználó felelőssége, hogy az iránytű helyes beépítéséről, kalibrálásáról gondoskodjon. A mágnesek (hangszórók, mikrofonok, stb.) fémek (vas, acél), valamint az áramot vezető berendezések és alkatrészeik – ezek a leggyakrabban előforduló és zavarkeltő eszközök. Fontos tudnunk, hogy a mágneses iránytűk tűje mindig a mágneses Északi-sarkot mutatja. A tényleges Északi-sark és a mágneses megfelelője közötti különbséget nevezzük varianciának. Ez a variancia nagyban függ az Ön aktuális földrajzi helyzetétől, melyet az adott terület tengeri térképének segítségével határozhat meg!

KÉRJÜK, ALAPOSAN OLVASSA ÁT EZT AZ ÚTMUTATÓT, MIELŐTT A KÉSZÜLÉKET BEÉPÍTI, FELSZERELI!

A megfelelő beépítési hely kiválasztása

Az iránytű megfelelő helye egy kényelmes, jól látható helyen van a kormányos közelében, annak vízszintes nézőpontjától alulra elhelyezve, hogy normál üzemben is jól és könnyen látható legyen. Azok a modellek, melyek közvetlen értékeket jeleznek ki, vagy „CombiDamp”-kombinált kijelzővel szereltek, akár a szemmagasságot megközelítően is felszerelhetőek.

Minden modell felszereléséhez lapos, sima felületre van szükség.
Ezen felül szükséges még:

 

  • Felületi vagy külső szereléshez a szerelési területnek simának kell lennie, s egyenesnek (a csónak nyugalmi helyzetét, egyensúlyi állapotát alapul véve)
  • A műszerfalra szánt műszerek és a sottra szerelendő típusok egyaránt függőleges, a csónak középvonalával 90°-ot bezáró felületet igényelnek, mely 45°-nál nagyobb mértékben nem hajlik el.


Ha a kívánt minőségű és adottságú felület nem áll rendelkezésre, akkor bizonyos körülmények között speciális fedőréteg alkalmazásával a probléma áthidalható

Olyan felületet célszerű választani, melynek felülete a négy égtájtól (Észak, Dél, Kelet, Nyugat) maximum 20°-kal tér el. A legtöbb iránytű beépített kiegyenlítőberendezést tartalmaz, amely a szögeltérést kb. 20°-ig korrigálni képes. Figyelembe kell azonban venni, hogy nem lehet elég jó a korrigálás a fedélzeten, ha nagyon sok a mágneses teret befolyásoló berendezés: egyes készülékek maguk is mágneses teret képeznek, ilyenek például az ablaktörlők, az erősáramú vezetékek, s néhány kormányszerkezet is. Ezeket a szempontokat figyelembe véve kell az iránytű felszerelési helyét kiválasztani.


A kiválasztott felszerelési hely kipróbálása

A felszerelés helyeként kiválasztott területet a hajón meg kell vizsgálni. Az iránytű alján található kettő sárgaréz rudacska, melyek 360°-ban elforgathatóak. Ezeknek azonban csak a bemetszett végei láthatóak. Ezek a kiegyenlítő vagy kompenzációs rudak szolgálnak az esetleges eltérések kiigazítására. Az elhelyezésre kiszemelt hely bemérése előtt az iránytűt nem szabad korrigálni előzetesen. A kiegyenlítő rudakhoz való beállítónyílásnak semleges, vízszintes helyzetben kell lennie.

Először győződjön meg arról, hogy nincs zavarforrás az iránytű közelében, s figyelje meg az iránytű mutatóját. Az irány megtartása mellett óvatosan vigye az iránytűt a felszerelés helyére. Ott valószínűleg zavaró tényező található, amennyiben a mutató elmozdulása figyelhető meg! Az iránytű korrigálásához az szükséges, hogy a felszerelés helye a négy égtájtól ne térjen el 20°-nál nagyobb mértékben.

A felszerelési hely kiválasztása után a szórványosan előforduló mágneses teret befolyásoló tényezők feltárása szükséges. Az átmenetileg a végső helyére helyezett iránytű mellett forgassuk el a kormányt. a gázkart, a lefojtószelepet, illetve minden egyéb, potenciális zavarforrást, mely iránytűnk pontosságát befolyásolhatja. Ajánlatos az elektromos működtetésű berendezések ki- és bekapcsolása is. A folyamatosan változó mágneses térben nem lehet kielégítő módon korrigálni a változásokat előidéző körülményeket, ezáltal nem tudjuk eldönteni sem, hogy  a megfelelő helyre helyeztük-e el iránytűnket.

BESZERELÉS (minden modellre érvényesen)

Az iránytű elhelyezése

Az iránytű elhelyezésekor feltétlenül ügyelni kell arra, hogy az iránytű a hajó törzsével összehangolt irányba kerüljön. Ha ezt elmulasztjuk, illetve rossz irányba helyezzük el az iránytűt, akkor helytelen irányadatokat kaphatunk, s a hajóval nem abba az irányba haladunk majd, mint amerre az iránytű mutat! Ezért az első beszereléskor az iránytűt átmenetileg csak egy csavarral rögzítsük, hogy a később kiderülő hibák vagy eltérések észlelése után a helyes pozícióba tudjuk állítani a készüléket. Hivatkozási alapnak vagy az iránytű helyes tartásának megállapításához használhatunk egyszerű ragasztószalagot is.

A sotton és a fedélzeten felhasznált anyagok sokfélesége okán a rögzítőcsavarokat a csomag nem tartalmazza. Használjon a célnak megfelelő rögzítőelemeket! Ezek azonban nem lehetnek mágnesezettek vagy mágnesezhetőek! A legtöbb nemesacél vagy rézből készült csavar alkalmas a feladatra. Ha nem biztos a dolgában, ellenőrizze a rögzítőcsavarokat egy mágnes segítségével!

A legtöbb modell kijelzője világítással rendelkezik, tehát szükség lesz egy vezetékre, melyet a fedélzeti áramforrásra tud csatlakoztatni. A fölösleges fúrások és bontások elkerülése érdekében csak az iránytű végleges rögzítési helyének kijelölése után kezdjen a rögzítőfuratok elkészítésébe!





MODELLENKÉNTI BEÉPÍTÉSI ÚTMTATÓ

Útmutató az összes modellre vonatkozóan:
A csomagban található tömítőelemek használata nagyon fontos! Egyes tapaszok vagy gittek használata esetén előfordulhat, hogy az abban található vegyületek az iránytű házának műanyag részeit oldják, tehát NEM ajánlatosak!

Műszerfalra szerelhető modellek:
V-57.2, illetve V-57W.2 (minden színben)
Ennek a készüléknek a rögzítéséhez a műszerfalon 76cm átmérőjű lyukat kell vágni. Helyezze be a szerelőkeretet/peremet a megfelelő tömítésekkel együtt a lyukba, majd hátulról belülről húzza rá a hatlapos anyával. Ekkor a lámpának egészen lent kell elhelyezkednie! Ezt követően helyezzük be az iránytűkapszulát úgy, hogy a külső burkolati részen található fehér csík megközelítően vízszintes helyzetbe kerüljön. Most az O-gyűrűvel együtt az iránytűkapszulát lazán a csavarkerettel helyezzük pozícióba, s ezután végezhetjük el a finombeállításokat úgy, hogy a kapszula pontosan vízszintesen legyen, végül a menetes kerettel rögzítsük véglegesen az iránytűt!

Sott-szerelés a V-527, V-537, V-537B és  a V-537W modellek esetében

A csomagban található kivágósablon segítségével vágja ki a megfelelő méretű nyílást a sott-on, s szerelje be az iránytűt a fent leírt módon. Ezt követően úgy állítsa be az iránytűt a rögzítőperembe, hogy a félgömb (a fehér gyűrű a kapszula közepén) körülbelül egyenesen álljon! Az O-gyűrűvel és a menetes foglalattal rögzítse lazán a kapszulát. Végül állítsa be a kapszulát pontosan egyenes állásba, s eztán rögzítse a menetes kerettel az iránytűt!

S-53, S-53G, S-53W, S-53-A és RA93 modellek felületi szerelése

A készülékházon található gombokat nyomjuk le, a talpat ezt követően húzzuk ki. A rögzítőtalpat az előírásoknak megfelelően szereljük fel(lásd fenti kép) Helyezzük be az iránytűt, végezzük el a korrektúrát (részletek alább, a korrektúra elvégzésére vonatkozó útmutatásoknál). Figyelem: a felsorolt modellek beszereléséhez ékhornyok kialakítása szükséges! A csavarokat tehát központosan csavarhatja a helyükre, a beállításokat később is elvégezheti.
Ha kis lyukakat akar fúrni, használja a csomagban található szerelőékeket! Távolítsa el a védőfóliát, s ragassza az ékeket a hornyok fölé! Mivel a beállítást ebben az esetben meglehetősen nehézkes ellenőrizni, ajánlatos a szerelőtalpat csak átmenetileg (ragasztószalaggal) rögzíteni, míg a korrektúrát el nem végeztük. A pontos beállítás elvégzése után ceruzával jelölje meg az iránytűt elöl és hátul, valamint a fedélzeten a szerelés helyét, távolítsa el a védőfóliát az ékekről, s rögzítse a szerelőtalpakat, a szerelés helyén végzett jelölésekre ügyelve!
Figyelem: A világítókábelt elöl vagy hátul tudjuk kivezetni az iránytű készülékházából!


Az éjszakai világítás csatlakoztatása (minden modell esetén)

Minden modellünk 12V-os feszültségű éjszakai világításra előkészített. A 6V, ill. 12V-os csatlakoztatáshoz megfelelő izzókat tudunk biztosítani! A rendelési számot és az árat a gyártól közvetlenül is lekérdezheti, ha megadja az Ön által vásárolt modell nevét és a gyári, illetve sorozatszámot.
Telefon: +781-826-5131; Fax: +781-826-7336 e-mail: service@ritchienavigation.com
A világítást közvetlenül a 12V-os, biztosítékkal ellátott áramkörre köthetjük rá(helyzetjelző áramköre) Egy vezeték a földkábelhez, egy kábel a pozitív csatlakozóhoz. Az Explorer iránytűknél a polaritás nem számít.

Kiegyenlítő korrektúra
A beépített mágneses korrektúra-berendezés két mágneses egységből áll, melyek nyílásán át férhetünk hozzá a beállítórudacskákhoz. A bevágásoknak a művelet elindítása előtt vízszintesen kell állniuk. Ennek a beállításához kicsi, nem mágneseződő csavarhúzót szállítunk.
A kiegyenlítés folyamata előtt győződjön meg róla, hogy a megfelelő szerelési helyet választotta ki! (vö. A felszerelés helyének kiválasztása c. résszel)

KORREKTÚRA
Beépített korrektúramágneses rendszere (a Voyager-modelleknél az alapfelszereltség része, kivéve a RU-90-es modellt) két, a bemetszett végű kompenzációs rúdból áll, melyekre mágnespárt szereltek. A korrektúra előtt a csomagban található, kis méretű, nem mágneseződő csavarhúzóval a bevágásokat vízszintes helyzetbe kell állítani. A korrektúra folyamata előtt győződjön meg róla, hogy a megfelelő szerelési helyet választotta ki!(vö. A felszerelés helyének ellenőrzése c. résszel)

B-51, B-51G, B-51W, B-51A, RA-91, F-50, F-50W, és D-55

1.    módszer (ajánlott)

1.    lépés Abban az esetben, ha az iránytűt csak átmenetileg, rövid időre szereljük fel(lásd az Iránytű felszerelése c. résznél), válasszon a térképen egymástól 10°-ra fekvő, az északkeleti-délnyugati vonalon elhelyezkedő pontot! Próbálja meg ezeket a pontokat úgy kiválasztani, hogy a hajót/csónakot ezeken a pontokon át is tudja majd manőverezni(lásd a példát az angol útmutatóban).
2.    lépés Az északkelet-délnyugat vonalon túli pontról kormányozza a hajót egyenletes iránytartás mellett a kiválasztott északi útvonalon, a megjelölt pontokat szem előtt tartva! A bal/jobboldali (a jobboldalit válassza) kompenzátort addig tekerje, míg a helyes irányt el nem találja az iránytű!
3.    lépés Ismételje meg az előzőekben leírt lépéseket, most azonban délkeleti-északkeleti vonalon haladva, a orr/far kompenzátorokat használva. (a hátsó bemetszéssel)
4.    lépés Ellenőrizze az iránytű beállítását úgy, hogy a hajót ismételten a déli referenciapont felé fordítja! Ha az irány nem jó, akkor a beállítás nem sikerült! Ennek kijavítására a fordítsa el az iránytűt, hogy a hibát felére csökkentse! Ezt követően ismételje meg az 1., a 2. és a 4. lépéseket, míg az északkeleti-délnyugati vonal beáll, s ezt követően a 3. lépést kell megismételnie!
5.    lépés Rögzítse a tartócsavarokkal az iránytűt úgy, hogy a beállításokat megtartja!

2.    módszer (szükséges egy GPS készülék vagy LORAN navigáció)

Ennél az eljárásnál LORAN vagy GPS készülék használata szükséges!

1.    A GPS-t vagy a LORAN készüléket a mágneses Északi-sarkra és nem a földrajzira kell állítani! Lásd még az erre vonatkozó részeket az útmutatóban!
2.    Az útvonal beállításait a GPS-en és a LORAN-rendszeren a COG szerint végezzük(földi navigálás)! Egy iránytű útvonaladatai az aktuális menetirányra vonatkoznak. Az árapály, áramlatok, szél – mind-mind eltéríthetik a hajót, s az nem ugyanabba az irányba tud állni/haladni, mint a COG. Az ilyen hatások enyhítésére válasszon tehát megfelelő helyet és időpontot!
3.    Mivel a GPS és a LORAN is a jelenlegi és az előző pozíció alapján kalkulál, nagyobb sebesség esetén  a pontosságuk is nő. Ajánlatos legalább 10 csomóval közlekedni.

1.    lépés Tengeren, az iránytűvel a felszerelés helyén, melyet azonban még csak átmenetileg rögzítünk, az északkeleti-délnyugati vonalon, attól maximum 10°-os eltéréssel jelöljünk ki a LORAN, illetve a GPS segítségével egy pontot.
2.    lépés Állítsa a hajót erre az irányra, s haladjon a kiválasztott pont irányába közvetlenül! Most a bal/jobboldali kompenzátorral (a jobbra mutató bevágással) állítsa az iránytűt mindaddig, míg annak szögállása a GPS/LORAN készülék szögállásával megegyezik!
3.    lépés Ismételje meg az 1. és 2. lépéseket, most azonban délkeleti-északkeleti irányban, az orr/farkompenzátorokkal beállítva az iránytűt! (Hátsó bemetszés)
4.    lépés Ellenőrizze az iránytű beállítását úgy, hogy 180°-ban elfordul a 2. lépésben leírt útvonaltól a hajóval. Ha az iránytű még nem helyesen működik, beállítási hiba történt! A javításhoz fordítsa el az iránytűt, hogy a tévedés mértéke a felére essen vissza! Ezt követően ismételje meg az 1., a 2. és a 4. lépéseket, míg az északkeleti-délnyugati vonal beáll, s ezt követően a 3. lépést kell megismételnie!
5.    lépés Rögzítse a tartócsavarokkal az iránytűt úgy, hogy a beállításokat megtartja!

Minden modellre vonatkozóan
Ha Önnek az a benyomása, hogy a hajó haladása szokatlan mértékben eltér a megadottól, akkor professzionális iránytűbeállító szakemberre van szükség!

Annak érdekében, hogy a haladás minden irányban pontosan követhető legyen, mérjen 30°-onként eltérést, s az adatokat jegyezze le másolt térképre! Az eltérések korrigálása minden hajózási szezon előtt ajánlatos, valamint abban az esetben is, ha új készüléket helyez üzembe a fedélzeten!

Karbantartás

Óvja iránytűjét a közvetlen napsugárzástól, ha a hajó használaton kívül van! Az erős napfény az iránytű rendelkezésre állási idejét rövidítheti le! A megfelelő védőborítást a Ritchie-nél beszerezheti!

Az iránytű ápolási igénye egészen csekély. A szennyeződések, ill. a sónyomok eltávolításához használjon tiszta édesvizet, s törölje át az iránytűt nedves törlőkendővel! Fontos: Ne használjon vegyi anyagokat vagy súrolószert!

Éjszakai világítás

A Ritchie éjszakai világításai hosszú éveken át nyújtják a biztonságos leolvashatóság nyugalmát! Ha mégis cserére van szükség, a rendelési számot és az árat a gyártól közvetlenül is lekérdezheti, ha megadja az Ön által vásárolt modell nevét és a gyári, illetve sorozatszámot.
Telefon: +781-826-5131.

GARANCIA

Minden Ritchie iránytű anyag és kidolgozási/összeszerelési hibáktól garantáltan mentes! Ha az iránytű a vásárlás dátumától számított 5 éven belül felmondja a szolgálatot, az költségmentesen kicseréljük vagy javítjuk! Ez a garancia elvész, ha az iránytűt összetörték vagy nem rendeltetésszerűen használták! A cserét úgy bonyolíthatjuk le, ha EXW elküldi a készüléket egy Ritchie termékforgalmazó kereskedőhöz vagy közvetlenül a Ritchie székhelyére: E.S. Ritc

 

 

 
Kapcsolat   Online áruház   Hasznos Linkek   Linkfelhő
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka +36 70 325 6986 (H-P: 9-16 óráig)
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka info@hajo-felszereles.hu
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Ship Shop
Hajófelszerelés, Hajósbolt
  Honlapkészítés Budapest HW Online
Weboldal készítés
Keresőoptimalizálás
2014 Copyright ©
 
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Kapcsolat
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Szállítási és Vásárlási Feltételek
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka A.SZ.F
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Impresszum
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Letöltések
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Adatkezelési Tájékoztató 
 
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Termékek A-Z
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Kategórialista
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka GY.I.K.
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Katalógus 2017
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Vásárlás cikkszám alapján
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Videógaléria
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Hírek
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Regisztráció
  HUMMINBIRD halradar HAJÓ festék Hajó-felszerelés katalógus Hajó felszerelés csónakmotor Hajó MINN KOTA elektromos motorok HAJÓFELSZERELÉS Hajó és csónakkiegészítők elektromos motor hajó alkatrész Gumicsónak CSÓNAK Orrsugár kormányzás


, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka    , Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka    , Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka    , Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka