, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka REGISZTRÁCIÓ   BEJELENTKEZÉS
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka 0 db
0 Ft
kasszához
 
 
:: :: ::

WAAS / EGNOS / MSAS / NMEA

 

 

WAAS / EGNOS / MSAS / NMEA Ingyenesen elérhető korrekciós szolgáltatás, Észak-Amerikában WAAS, Európában EGNOS, Japánban MSAS néven. A korrekciós adatok földi állomásokról kerülnek a WAAS/EGNOS/MSAS műholdakra, amelyek visszasugározzák azokat az azok vételére alkalmas vevők felé.



 A WAAS/EGNOS/MSAS korrekció használatával a GPS rendszer 5-15m-es normál pontossága elméletben 2-3m-re javítható. Ennek feltétele, hogy a vevőhöz minél közelebb legyen földi korrekciós állomás. Egy ilyen korrekciós állomás található a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is.

Az EGNOS-ról

Az EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) a GPS egyik mûholdas alapú kiegészítõ rendszere (SBAS, Satellite Based Augmentation System). Egyrészt azért van szükség a kiegészítõ rendszerekre, mert a "hagyományos" globális helymeghatározó rendszerek önellenörzõ képessége (integritása) nem kellõen kidolgozott olyan, elsõsorban a közlekedés területén felmerülõ, az élet- és vagyonbiztonság szempontjából kritikus navigációs alkalmazásokhoz (safety critical applications). Másrészt a "hagyományos" rendszerek jellemzõen néhány méteres pontossága sem elég. Egyszerûen fogalmazva igencsak kockázatos lenne a "hagyományos" rendszerekre például egy utasszállító repülõgép leszállításának navigációs feladatait rábízni. A kiegészítõ rendszerek a jellemzõen néhány méteres pontosságot egy méter körülire fokozzák, illetve a rendszer egyes elemeinek esetleges hibáiról legfeljebb hat másodpercen belül értesítést küldenek a felhasználó felé.

A rendszer alapgondolata, hogy a földi állomások NAVSTAR és GLONASS mûholdakra tett méréseinek alapján ún. WAD (Wide Area Differential) korrekciós jeleket küldenek a felhasználók felé. A korrekciós jeleket geostacionárius pályán keringõ mûholdak, a GPS frekvenciatartományában sugározzák. A szolgáltatás garantáltan ingyenes, mindössze a jelek fogadására és feldolgozására alkalmas vevõre van szükség. A jelenlegi kereskedelmi forgalomban kapható vevõk túlnyomó része ilyen.

Az EGNOS az ESA (European Space Agency), az EC (European Commission) és az Eurocontrol (European Organisation for the Safety of Air Navigation) közös vállalkozása.

 

Az NMEA 0183 egy nemzetközi hajózási elektronikai szabvány, melyet az NMEA (National Marine Electronics Association)nevű nonprofit szervezet ad ki, és gondoz. A szabványt GPS, radar, valamint más a hajózásnál használatos elektronikai berendezések PC-hez, PDA-hoz és egyéb számítástechnikai berendezéshez, valamint egymáshoz való kapcsolására fejlesztették ki.

Az NMEA0183 szabvány szerint nagyon sok ún "GPS adatmondat", parancs, lekérdezés létezik, a legáltalánosabb, a Globalsat összes GPS eszköze által használt parancsok jelentése a következő:

    * GGA  - Pozíció adat hibaértékkel, magasságadatokkal
    * GSA - Aktív műholdak
    * GSV - "Látható" műholdak
    * RMC - Pozíció és UTC adatok
    * GLL - Csak Pozíció adat (hosszúsági és széleségi)
    * VTG - útirány és sebesség adatok

 A kód formátuma

A kód az adatkommunikációt ’mondatok formájában’ jeleníti meg. Minden mondat a ”$” karakterrel kezdődik, lezárással (carriage return, line feed) végződik. Ez a két utolsó karakter ellenőrző karakter. A kezdés és befejezés között minden mondatban adatmezők vannak, ezek vesszővel vannak elválasztva. Az első mező az úgynevezett címmező, ami tartalmazza az adó azonosítót és a mondatformátumot. Az adó két-három betűs mnemonik kódjával kezdődik, ezután jön a mondat 3 betűkódja, majd az adatok következnek. A mondat teljes hosszúsága, beleértve a kezdő és záró karaktereket is maximum 80 karakter lehet. Az adatmezők minimális száma kettő, a címmezővel együtt. Ha az adat nem elérhető, akkor az nul-mezőként van megjelenítve, amit úgy jelölnek, hogy a két vessző közé semmit sem kerül (,,). A kódok különböző információkat tartalmaznak, például: földrajzi koordináták, műholdakra vonatkozó információk, óra és dátum adatok.
A földrajzi koordináták a következő formátumban érkeznek: ffss.tttt ahol ’f’ a fokot az ’s’ a szögpercet a ’t’ a tizedszögpercet jelenti. A számok után egy vesszővel elválasztva egy betű áll, ez mutatja meg, hogy a számok mire vonatkoztak: N: északi szélesség, S: déli szélesség, E: keleti hosszúság, W: nyugati hosszúság. A kód általában tartalmazza a magasságra vonatkozó adatokat is, valamint az adatok helyességére vonatkozó mutatókat (érvényes-e az adat). A kódokból ki lehet olvasni a műholdakra vonatkozó információkat: hány műholdat lát a vevő, melyik műholdakat látja, milyen erősségűek az érkező jelek.

 
Kapcsolat   Online áruház   Hasznos Linkek   Linkfelhő
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka +36 70 325 6986 (H-P: 9-16 óráig)
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka info@hajo-felszereles.hu
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Ship Shop
Hajófelszerelés, Hajósbolt
  Honlapkészítés Budapest HW Online
Weboldal készítés
Keresőoptimalizálás
2014 Copyright ©
 
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Kapcsolat
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Szállítási és Vásárlási Feltételek
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka A.SZ.F
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Impresszum
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Letöltések
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Adatkezelési Tájékoztató 
 
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Termékek A-Z
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Kategórialista
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka GY.I.K.
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Katalógus 2017
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Vásárlás cikkszám alapján
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Videógaléria
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Hírek
, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka Regisztráció
  Orrsugár kormányzás Hajó HAJÓFELSZERELÉS Hajó felszerelés Hajóápolás MINN KOTA elektromos motorok Hajó és csónakkiegészítők Gumicsónak CSÓNAK hajó alkatrész HAJÓ festék csónakmotor HUMMINBIRD halradar elektromos motor


, Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka    , Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka    , Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka    , Hajófelszerelés hajósbolt - hajóalkatrészek széles választéka